One-liners

Een verzameling van mijn bedenksels en die van anderen, die ik mooi vind.

It’s all about trust and communication, the rest is just organisation

Dit is al lang mijn lijfspreuk. Als het je lukt om bij het omgaan met mensen wederzijds vertrouwen op te bouwen, dan is dat een groot deel van je levensgeluk. Het geldt voor terloopse ontmoetingen, maar het meeste brengt het natuurlijk op bij langdurigere contacten.  En net als bij ‘de liefde’, doet het er niet zo toe wie er mee begint. Het is geven en nemen in pure vorm. En als je samen ook nog met elkaar en af en toe ook om elkaar kunt lachen, geweldig!

 

 

You’ve got to think about big things
while you’re doing small things
so that all the small things
go in the right direction.

Die is van de beroemde Amerikaanse futuroloog Alvin Toffler. Die schreef in de jaren zestig het fascinerende boek Future Shock, en kreeg op veel aspecten van zijn toekomstvisie gelijk. Alleen al de stelling, dat veranderen steeds sneller zal gaan is een onverminderde waarheid gebleken.

De bovenstaande stelling geeft aan, dat het slim is om bij veranderen een globaal en dus strategisch punt te hebben om naar toe te werken. Dat levert rust, en reduceert de energie die het kost om met de ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’-onzekerheid om te gaan. Ik vind dat mooi. Komt terug in de Ambitie van het Actieplan.

 

KISS = Keep It Simple, Stupid!

Dat is ook een lijfspreuk, die ik al in veel situaties heb geroepen. En ook verzucht, als ik er geen grip op had. Veel producten en processen om ons heen zijn ingewikkeld geworden. Als ze goed werken, en je hoeft er niet mee aan de slag, niks aan de hand. Maar als je betrokken raakt en je wil iets eraan veranderen, dan is het de moeite waard om te proberen om het complexe eerst eens vereenvoudigd in beeld te brengen. Want alleen vanuit dat eenvoudige model is het effectief communiceren met alle betrokkenen. Het optuigen van een ‘canvasje‘ en het toepassen van de C-S-A-methode is dan in veel situaties erg handig, is mij gebleken.

 

Ode aan het Fietskogeltje

‘ Als je ouder wordt, ga je steeds meer waardering krijgen voor de kleine, maar essentiële dingen in het leven.’ Dat was mijn uitspraak op het jaarlijkse congres van de BOVAG Fietsbranche, in januari 2018 in Groenekan.  Daar hield ik -na een promotie van de C-S-A-methode namens Fat Elephant-  een korte lofzang op het fietskogeltje, als minimaal, maar essentieel onderdeel van elke fiets. Zie hier het filmpje.